Lunginflammation innebär att lungan har blivit inflammerad, vanligen på grund av en infektion. Orsaken kan vara bakterier eller virus. Små barn och äldre drabbas mest. Typiska besvär är feber, smärtor i bröstet, hosta, andfåddhet och sjukdomskänsla. Sök vård vid tecken på lunginflammation.

Lunginflammation orsakas oftast av bakterier. En bakterie som kallas pneumokocker orsakar mer än hälften av alla lunginflammationer. Även virus kan ge upphov till lunginflammation, framför allt hos små barn. Sjukdomen kan också orsakas av andra mikroorganismer eller inandning av kemiska ämnen.

Sjukdomen påverkar lungans innersta delar, de små luftfyllda blåsorna som kallas alveoler.

Innan det fanns tillgång till antibiotika var lunginflammation en svår sjukdom som många dog av. Även i dag är lunginflammationen en vanlig dödsorsak bland äldre människor som samtidigt har andra sjukdomar.

Symtom

De första symtomen på lunginflammation kan skilja sig mycket mellan olika människor. Men den typiska lunginflammationen, som beror på en bakterieinfektion, börjar oftast med feber, frossa, smärtor i bröstet och hosta. Hostan är torr i början, men efter ett tag hostas slem från lungorna upp. Detta är ofta tjockt och grönt eller brunt med lite blod i.

Det gör ofta ont att andas in djupt och att hosta. Vid lunginflammation är det vanligt att man känner sig sjuk och medtagen. Du kan också bli trött och få huvudvärk, med eller utan feber.

Äldre personer kan bli omtöcknade och förvirrade. Vid en läkarundersökning hörs ofta typiska biljud när man lyssnar på lungorna. Ibland röntgas lungorna för att säkerställa diagnosen.

Smitta

Sjukdomen smittar oftast genom att du andas in virus eller bakterier. Du kan också bli smittad genom bakterier eller virus på händerna som sedan kommer in i kroppen via mun, näsa eller ögon.

Små barn och gamla människor drabbas mest av lunginflammation. Det beror på att immunförsvaret hos ett litet barn inte är färdigutvecklat, medan sjukdomar och åldrande försvagar immunförsvaret hos äldre människor.

Efter en influensa är risken större för att drabbas av lunginflammation.

Förebyggande

Om du tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig mot influensa, eftersom den kan utvecklas till lunginflammation. Denna vaccination måste upprepas varje år för att ge skydd. Till riskgrupper räknas främst personer som är över 65 år eller som har en hjärt- eller lungsjukdom eller andra allvarliga sjukdomar. Du bör i sådana fall också vaccinera dig mot pneumokocker.

Ett hälsosamt liv med lagom mycket motion, bra mat- och sömnvanor och ingen rökning förbättrar kroppens försvar mot infektioner i allmänhet.

Egenvård

Det är bra att dricka mycket om du har feber och hosta. Febernedsättande medel och hostmedicin kan lindra besvären. Eftersom lungorna fungerar bättre i upprätt läge är det bättre att sitta än att ligga. När du sover är det bra att ha flera kuddar under huvudet. Tänk på att även passiv rökning kan vara irriterande för luftrören och förvärra hostan.

Undvik fysisk ansträngning och vila ordentligt när du har feber. När du mår bättre är korta promenader bra för läkningen.

Fråga om råd

Om du är osäker på hur du ska göra rekommenderade läkemedel vid lunginflammation.

Sjukhusvård

Små barn och äldre kan ofta behöva mer intensiv behandling, vilket ibland kräver sjukhusvård.

Om det är svårt att andas kan du få hjälp att andas i en respirator. I svåra fall av lunginflammation kan du behöva vätske- och näringstillförsel eller medicinering genom dropp.

Om en lunginflammation inte läks av behandlingen får läkaren undersöka vilket smittämne som ligger bakom sjukdomen och vilka andra orsaker som hindrar läkningen.